10 років тому загинув Андрій Черненко – Герой Небесної Сотні

Щодня він зустрічає на порозі рідної школи учнів й педагогів та проводжає їх додому…

16 лютого 2017 року на фасаді будівлі нашої школи відкрито меморіальну дошку на честь нашого Героя.

Пройшло вже 10 років, як з нами немає Андрія Черненка, випускника нашої школи, Героя Небесної Сотні.

Народився Андрій 9 грудня 1978 року у селі Слободо-Петрівка Гребінківського району Полтавської області. Дитинство пройшло в Черкасах. У 1994 році закінчив Черкаську середню загальноосвітню школу № 8, потім – Національний транспортний університет за фахом інженер-технолог. Проходив строкову службу у лавах Збройних сил України, служив у Мукачевому, де під час повені рятував мирних жителів. У 2008–2012 роках жив у Нідерландах, де його дружина працювала перекладачем у Посольстві України. Те, як живе Європа, бачив на власні очі. Після повернення в Україну мешкав у Києві, де працював автоелектриком на станції технічного обслуговування.
Він дуже любив Україну, її культуру та історію, був справжнім патріотом своєї Батьківщини, відчував біль своєї держави, вболівав за її долю, підтримував її в боротьбі за свободу, прагнув їй добра та кращого майбутнього, мав активну громадянську позицію, не міг миритися з безправ’ям та соціальною несправедливістю, був готовий віддати заради рідної землі найцінніше – своє життя.
Починаючи з листопада 2013 року відвідував Майдан Незалежності у Києві, де був активним учасником Революції гідності. Майже щовечора, вклавши маленьку донечку спати, йшов на Майдан. 18 лютого 2014 року отримав проникаюче вогнепальне поранення грудної клітини. Був доставлений з Будинку профспілок до 17-ї київської лікарні, де і помер. Похований у селі Слободо-Петрівка Гребінківського району Полтавської області.

Ім’я та портрет Героя викарбувані на меморіалі Героїв Небесної Сотні у Києві на вулиці Інститутській. 20 серпня 2014 року у Києві на фасаді будинку № 114 на вулиці Червоноармійська, де жив Герой, йому було відкрито меморіальну дошку. 16 лютого 2017 року у Черкасах на фасаді будівлі Черкаської середньої загальноосвітньої школи № 8 (вулиця Смілянська № 88/2), де навчався Герой, відкрито меморіальну дошку.

Указом Президента України Петра Порошенко № 890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності Андрію Миколайовичу Черненку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.

Перед порогом школи поклоніться Герою й віддайте йому шану. Честь і слава Герою!

Залишити відповідь

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons