Українські народні традиції: Писанки

Яйце – дуже давній символ. У багатьох народів є міф про народження світу з яйця. Яйце – символ сонця, родючості, відродження та вічного життя. Яйця використовували у ритуалах задовго до християнських часів.

Про крашанку (зафарбоване в один колір яйце) існує безліч легенд. Згідно з однією з них, Діва Марія прийшла до імператора сповістити, що Христос воскрес, і принесла йому в знак цього яйця. І на доказ її слів яйця з білих стали червоними. Інша легенда мовить про те, що Христос в знак свого воскресіння виніс і роздав крашанки зі свого гробу – тобто вони були покладені у гріб за юдейським звичаєм. Яйце використовується у Великодніх обрядах різних народів світу. Проте писанка є лише в Україні.

Під час розкопок у княжому Києві археологи знайшли розписані кам’яні яйця в давніх похованнях. Візерунки, які зустрічаються на писанках, мають дуже глибоке коріння. Деякі символи, особливо солярні знаки, походять ще з часів індоєвропейської пранародності, що розповсюдилась потім з Причорноморських степів на схід і на захід і дала початок багатьом сучасним народам. Древні писанкові символи змістовно пов’язані з сюжетами ритуалів-гаївок. На жаль, точно розшифрувати  зміст більшості з них на сьогоднішній день дуже важко.

Писанка мала багато ролей у Великодніх ритуалах. Одна з них стосувалася свята весни як свята кохання – дівчата дарували писанки хлопцям, а найкращі – тим, кого кохали. Це був один зі знаків, яким можна було розповісти про свої почуття. Також з писанками було пов’язано багато ігор, особливо дитячих. І, звичайно ж, магічних ритуалів.

На сьогодні мистецтво писанкарства знову відроджується і переживає розквіт уже у творчому переосмисленні визначних майстрів цього древнього мистецтва.

Більше про українські народні традиції за посиланням

Залишити відповідь

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons