З 10 січня учні нашої школи, як всі черкаські школярі, почали харчуватись за новим сезонним чотирьохтижневим меню, яке тривалий час розроблялось за новими нормами. Всі з хвилюванням чекали впровадження його на практиці.
Основними змінами, які стались у харчуванні дітей:
- різноманітний раціон й можливість обрати страви;
- готуються популярні страви світової кухні;
- більш збалансоване та корисне харчування, зменшено споживання хліба та врегульована калорійність страв;
- запропоновано різноманітний вибір каш (окрім рисової, гречаної та вівсяної до меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус);
- збільшена кількість фруктів, овочів та м’яса у раціоні;
Продукти, які заборонені для харчування дітей у школах:
- м’ясні та рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;
- непастеризоване молоко та молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава;
- шкідливі продукти (особливо чипси, сухарики) із вмістом солі понад 0,12 г на 100 г готового продукту або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
- заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
Тож від здорового харчування – до здорового життя! “Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам”, – заявляє Євген Клопотенко, автор нового меню. За його словами, результати реформи можна буде побачити приблизно через 2,5-3 роки.
З новим меню батьки можуть ознайомитись на нашому сайті
Більше фото за покликанням